Info

1. Kung Fu

 

Kung Fu betekent in brede zin goed ergens in zijn, geduld hebben en tijd erin steken.

Voorbeelden hiervan zijn: Timmeren, hout bewerken, sculpturen maken en na veel ervaring ontstaat er meesterschap. Viool spelen, geduld hebben, tijd erin steken en na veel jaren oefenen ontstaat een virtuoos.

 

Kung Fu is echter ook de benaming waaronder veel mensen de vechtsporten van China kennen.

Oefeningen voor zelfverdediging of gezondheid leren lijkt gemakkelijk. Maar de kern is bij het Chinese Kung Fu om er zelf tijd in te steken en het continue te blijven trainen. De trainingen binnen het Kung Fu moeten dan ook nut hebben, effectief zijn en een doel hebben. Pas na veel tijd en geduld worden de oefeningen deel van jezelf, dat is Kung Fu.

 

2. Kung Fu Stijlen

 

Een set Kung Fu oefeningen worden meestal met een bepaalde filosofie of gedachten gang getraind. Deze manier van trainen met een specifiek doel vormt een stijl. Heel bekend, vanuit de films zijn de dieren technieken en de daarop gebaseerde stijlen. Voorbeelden hiervan zijn: de Witte kraanvogel stijl, Adelaarsklauw stijl, etc. Zo zijn op verschillende plekken in China en op verschillende tijden in de historie, verschillende stijlen ontstaan. In het noorden en in het zuiden met elk hun verschillende karakteristieken. Hierover zijn legio boeken en films te koop.

 

Elk stijl heeft zijn eigen geschiedenis. Als je in China iemand zou vragen, zouden ze met elke stijl een associatie in hun denken hebben over wat die stijl inhoud. Overigens hebben wij dat hier in het Westen ook al. Want haast iedereen weet dat Tai Chi Quan die langzame bewegingen zijn die ze mensen in het park zien trainen.

 

Een beroemde plek waar veel stijlen verder zijn ontwikkeld is bijvoorbeeld de Chinese stad Cangzhou. Alleen al in deze stad komen 55 verschillende traditionele stijlen van Kung Fu voor. Voorbeelden hiervan zijn: Yan Qing Men, Qi Lin Men, Chuo Jiao Men, Lan Shou Men, Cha Hua Men, Bai Yuan Tong Bi Men, Ba Ji Men, Tai Zu Men en natuurlijk Liu He Men.

 

3. Elementen van een Kung Fu Stijl

 

Het doel van de trainingen in een Kung Fu stijl was meestal voor weeskinderen en zwakkeren, zelfs ouderen om sterker en gezonder te worden. Kern was dus om snelheid, kracht, lenigheid en coördinatie op te bouwen.

 

De in een Kung Fu 'Men' (school) beoefende stijl bestaat daarvoor meestal uit een aantal elementen:

A. Beoefening van vuist technieken, 'Quan Shu'.

    De Quan Shu van een stijl bestaat dan bijvoorbeeld uit, 3 basissets, als zijnde technieken voor armen en handen    ('Shou' / San Sau, grijp technieken; Chin na), lichaam en benen (Tui,/ Too Sau). 8 'deuren' zoals palm, vuisten, ellebogen, etc. 10 vuist technieken, Partner oefeningen (Toi Sau) en demonstratiesets van oefeningen aan elkaar vast, Quan.

B.  Oefenen en het trainen en gebruiken van de 7 zintuigen

C.  Training met 18 soorten verschillende traditionele wapens.

     Voorbeelden hiervan zijn: Breed Zwaard (Tou), Konings zwaard (Kim), Lange Stok (Kuan), Korte Stok (Kan), Speer   (Txun), Stok met mes erop oftewel een soort Hellebaard (Kuan Tou), Ketting (Tcha Tchi Pim), Dubbel zwaard          (Suen Kim).

 

Trainingstijden & Lokatie

Dinsdag         18:45 - 19:45

Donderdag    18:45 - 19:45

Wuguan Almere,

Govert Flinckstraat 4,

1318 KK, Almere

Contact
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

Telefoon:      06 - 51 899 413

E-mail:          liuhequanstichting@gmail.com

K.v.K nr:        63818337     

ING banknr: NL95 INGB 0006 8867 65

© 2015 by Liu He Quan Stichting.